Preminuo legendarni Dragoslav Šekularac

0

Dragoslav Šekularac, druga Zvezdina zvezda i jedan od najboljih fudbalera s ovih prostora, premio je u 81. godini u Beogradu.

Ova vest potvrđena je na zvaničnom sajtu fudbalskog kluba Crvena zvezda, gde se navodio da je Šekularac bio čovek koji je bio simbol jednog vremena i fudbaler čije će se ime i prezime uvek izgovarati sa poštovanjem i divljenjem.

Rođen je 8. novembra 1937. godine u Štipu i svojim igrama i golovima u Zvezdinom dresu zaslužio je da se nađe u najužem izboru najboljeg igrača tog kluba svih vremena.

Jedan od najboljih driblera na ovim prostorima za prvi tim Crvene zvezde debitovao je 1955. godine. Za 11 godina u klubu odigrao je 470 utakmica i postigao 119 golova, osvojio je sedam titula državnog prvaka i pet kupova. Kao trener je osvojio duplu krunu, a tim sa Marakane koji je ostavio svom nasledniku u prvoj sezoni posle njegovog odlaska postao je šampion Evrope i sveta.

„Kralj driblinga“, druga Zvezdina zvezda odmah iza Rajka Mitića, reprezentativac kada je Jugoslavija bila olimpijski pobednik, četvrta u svetu i druga u Evropi, za državni tim odigrao je 41 utakmicu i dao šest golova.

“Imao je, što je posebno voleo da apostrofira, pozitivan bilans u derbijima s Partizanom, u utakmicama koje je smatrao najvažnijim u karijeri. Često je znao da istakne koliko su mu na početku karijere značili saveti legendarnog Rajka Mitića, kakav je osećaj postići pobedonosni gol u večitom derbiju sa nepunih 18 godina, kako se nosio sa slavom…

Kroz Crvenu zvezdu je prošlo više hiljada vrhunskih sportista i svaki od njih je svojim primerom na terenu i van njega doprineo da sa ponosom milionska armija navijača izgovara ime svakoga od njih. Ipak, postoje ljudi kojima je uspeh predodređen, osobe kojima je u zvezdama zapisano da budu uspešne i popularne. Za to je neophodno da posedujete veliki šarm, da budete džentlmen i gospodin, da vas obožavaju u društvu i obavezno nešto što vas izdvaja od svih ostalih, da budete jedinstveni. Sve to je krasilo našeg Šekija.

Uvek se borio za istinu i pravdu, o posledicama nije razmišljao, bio je vrlo temperamentan, reagovao je srcem, a ne razumom.

Preuzeo je prvi tim Crvene zvezde kao trener u drugoj polovini sezone 1988/89. Već u sledećoj (1989/90) osvojio je duplu krunu sa velikih devet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Dinamo iz Zagreba (tada su se za pobedu dobijala dva boda). Ipak, Šeki za fudbal znači više od brojki i statističkih podataka, živeo je fudbal na sebi svojstven način.

Nema sumnje da će Dragoslav Šekularac zauvek biti upamćen kao jedan od najvećih u istoriji fudbala, a svi oni koji su imali čast da ga upoznaju i sa njim bar jednom porazgovaraju zauvek će ga čuvati u najlepšem sećanju”, navodi se u saopštenju Crvene zvezde.

Tačno vreme komemoracije i sahrane biće naknadno saopšteni.

Source SK Magazin

Leave A Reply

Your email address will not be published.