Poučna priča igumana Nektarija o grešniku koji se iznova vraćao svom grehu

0

Iguman Nekatrije Morozov zabeležio je poučnu priču o grešniku koji se vraćao istom grehu, iako se kajao.

On taj greh ponavlja, jer nema snage da ga ne čini iznova.

“Događa se često da čovek više puta dođe na ispovest i da se svaki put kaje za jedan isti greh. On se zaista iskreno kaje, ali nema snage da taj greh ne ponavlja niti je dovoljno odlučan u tome.

Gospod mu šalje svoju pomoć upravo zbog kajanja i istrajnosti. Neki čovek uporno je dolazio u crkvu, padao na kolena pred Spasiteljevom ikonom i gorko se kajao zbog teškog greha koji je stalno ponavljao. Duša mu je bila izmučena da je jednog dana rekao: “Gospode, umorio sam se od tog greha i nikada ga više neću ponoviti. Pozivam te da budeš svedok na strašnom sudu da u mom životu od danas više neće postojati taj greh.”

Nakon toga, izašao je iz crkve i posle izvesnog vremena ponovo pao u isti taj greh. Ponovo je došao u crkvu, kleknuo i gorko se pokajao zbog svog pada. U tom položaju je umro.

Svetom Amfolohiju je bilo otkriveno da je Bog pomilovao tog čoveka. Đavo je onda upitao Boga: “Kako možeš da ga pomiluješ, zar ti nije mnogo puta obećao da više neće ponavljati greh? Zar te nije i samoga pozvao da budeš svedok i zar te nije svaki put obmanuo?”

Na to mu je Bog odgovorio: “Ako si ga ti kao čovekomrzac nakon njegovog obraćanja meni toliko puta primio nazad, kako onda ja da ga ne primim?”

Source Bašta Balkana SKMagazin

Leave A Reply

Your email address will not be published.