Nova pravila stanovanja u zgradama: Ovo će biti vreme kućnog mira

0

Nacrt Odluke o kućnom redu u stambenim zgradama u Beogradu je pripremljen, i nakon što ga usvoji Gradsko veće, naći će se na dnevnom redu za usvajanje na nekoj od narednih sednica Skupštine grada.

Posle toga, stanari će imati obavezu da primenjuju nova pravila življenja u višespratnicama.

Ovim pravilnikom, između ostalog, biće uređeno vreme kućnog mira, izdavanje zajedničkih prostorija, kao i dozvoljeni nivo buke. Tako, na primer, umesto odmora od 13 do 17 i od 22 do šest, ubuduće će kućni red morati da se poštuje od 16 do 18 i noću, od 22 do sedam sati.

U Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove ističu da je promena neophodna, kako bi se uskladila sa Zakonom o stanovanju, kao i sa novim uslovima življenja u stambenim zgradama.

“Prema radnoj verziji nove odluke, vikendom će satnica biti drugačija u odnosu na radne dane. Subotom će tišina trajati do osam ujutru, a nedeljom do 10 ujutru”, kaže Nikola Kovačević, gradski sekretar za komunalno-stambene poslove.

U Udruženju profesionalnih upravnika Beograda takođe smatraju da odluka mora da se menja.

Još jedna od stavki iz stare Odluke o kućnom redu jeste da stanar koji baca smeće oko zgrade može biti kažnjen samo ako bude zatečen u prestupu.

“Mora se omogućiti da Komunalna policija može da kažnjava i na osnovu fotografije ili snimka sa sigurnosnih kamera, jer, komunalci u većini slučajeva neće zateći onoga ko baca smeće oko zgrade”, objašnjava Đorđe Aleksić, iz Udruženja profesionalnih upravnika Beograda.

Source Večernje novosti B92

Leave A Reply

Your email address will not be published.