Muči vas grip ili suvi kašalj? Samo pijte čaj od ovog povrća i zaboravite na zdravstvene tegobe

Kada je zdravlje u pitanju, crni luk je najbolje jesti svež i što ljući, jer ima najviše lekovitih sastojaka.

Ali ako želimo da izbegnemo njegov miris možemo piti čaj.

Ako svakog dana pojedete malo luka sezonske bolesti, poput gripa, prehlade, kašlja i upale grla, mogle bi vas zaobići.

Jedenje luka takođe pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova i regulisanje holesterola.

Istraživanja su pokazala značajno smanjen rizik od karcinoma pluća među osobama koje jedu hranu bogatu kvercetinom, kao što je crveni luk.

Istraživanja takođe pokazuju da se kvercetin bolje apsorbuje iz luka nego iz ostalih namirnica. Redovno jedenje luka smanjuje učestalost astmatičnih napada. To je zato što luk sadrži nekoliko spojeva koji “gase” upalu.

Foto: Shutterstock

Čaj od crnog luka

Glavicu luka srednje veličine razrežite na 4 dela i prelijte s 3 šolje vode. Potom kuvajte na laganoj vatri dok pola količine vode ne ispari, zatim procedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja slatkast je i ugodan, a prema želji se može dodatno zasladiti medom.

Ako vam ukus čaja ne odgovara, možete ga popraviti drugim lekovitim biljem – tokom kuvanja ubacite listić žalfije i nekoliko kašičica kamilice i majčine dušice.

Raskuvani luk možete kasnije upotrebiti kod pripreme jela.

Ovaj čaj prvenstveno je dobar u borbi protiv kašlja, kao i za lečenje grlobolje, prehlade i gripa.

Source Jutarnji SKMagazin

Comments are closed.